fi
en

Copyright © 2024 Ari-Jukka Kalliomäki - All Rights Reserved.
AJ-FFP Släckningsstav är 100% Finsk produkt. PRH No: 26383* (FFP=FireFightingPole)

Släckstavens användning möjliggör säker, effektiv och kostnadseffektiv släckning. Riskerna jämfört med släckning med rökdykning är mycket små. Antalet brandmän kan också väsentligt minskas jämfört med traditionella metoder eftersom säkerhetspar och stora bakre enheter inte behövs. Med en 0+2-utgång kan effektiv släckning påbörjas snabbt och med minimala risker.

Klicka på bilden för att öppna videon

Släckningsstaven ersätter rökdykning och fungerar också som en effektiv släckningsmetod när styrkan inte är tillräcklig eller branden har utvecklats för kraftigt för att överväga rökdykning. Ju kraftigare brand desto effektivare har staven visat sig vara. Släckningsstavens dimma riktas också bakåt. Detta är en mycket viktig egenskap i släckning från utsidan.

KURS OCH INTRODUKTION

Det krävs ingen lång introduktion för att använda AJ-Släckstaven. Brandmännens tidigare utbildning fungerar som tillräcklig grund för att använda släckstaven. Genom att visa några exempelvideor och ge en kort genomgång av stavens användning räcker det. Räddningstjänstens egen arbetsledning kan efter sin introduktion genomföra användarutbildning för alla brandmän.

SLÄCKNINGSTEKNIK I BYGGNADSBRÄNDER

Hanteringen av släckstaven är enkel: den tryckfria staven placeras inuti brandhärden ca 10–15 cm. Därefter öppnas ventilen helt och släckningen påbörjas. Staven förs snabbt in i olika vinklar inuti objektet. Åtgärden upprepas tills brandplatsen har släckts. Därefter dras stången tillbaka tills munstycket återigen är 10-15 cm inne i objektet och staven hålls stilla i ca 10 sekunder för att säkerställa att väggen mot öppningen släcks. Därefter flyttas släckstaven till nästa öppning i brandplatsen och åtgärden upprepas tills branden är släckt. Om det finns mer personal i enheten genomförs släckningsattacker samtidigt från flera öppningar på brandplatsen. Genom att genomföra flera attacker samtidigt maximeras släckningskapaciteten.

Det är lätt att flytta släckstaven: efter att avstängningsventilen har stängts tömmer stången sig genom utloppsöppningen, vilket gör den lätt att hantera.

Staven är rekylfri och drar inte in luft i brandområdet. En brandman kan placera staven i brandfokuset t.ex. genom ett fönster och lämna den där för att utföra obemannat släckningsarbete. Flera stänger kan samtidigt placeras i samma brandfokus. Släckningskapaciteten per brandman är flerfaldig jämfört med traditionella metoder. Räckvidden är tillräcklig för nästan alla småhus, deras rum och utrymmen. (se videon på https://www.youtube.com/watch?v=9UjnHEoNLgQ vid 4:15 där stången är inne i objektet 6 m) AJ-Släck stavens effekt ökar genom att använda ST-Röret samtidigt. ST-Röret tar hand om bortförandet av rök och värme och AJ-Släck staven själva släckningen. Mängden släckningsdimma från staven är flera gånger mer än från en traditionell dimmspik, vilket gör att kraftiga bränder kvävs snabbt. Släckningsdimman består till största delen av finfördelad vattendimma, vilket gör att förångningen sker maximalt. Dimman innehåller också större vattendroppar som tränger in i brandområdet. På grund av den kraftiga dimman utförs inte samtidig rökdykning på grund av dess kraftiga ångbildning.

SLÄCKNINGSTEKNIK I FORDONSBRÄNDER

Den mest effektiva släckningstekniken i fordonbränder är att släcka samtidigt med strålrör. Med strålrör släcks branden på utsidan, t.ex. en brinnande vätskeläcka under fordonet. Släckstaven placeras inuti fordonet t.ex. genom ett fönster, genom strålkastarens öppning eller genom en liten springa om man inte kan komma in genom lamporna. Ventilen på stången öppnas helt och stången förs snabbt in i olika vinklar inne i fordonet tills branden har släckts. Samma procedur upprepas tills fordonet har släckts.

BRANDMÄNNENS ARBETSSÄKERHET OCH EXPOSITION

Släckning med släckstaven minskar betydligt exponeringen för rökdykning. Brandmännens exponering för rökgaser och förorenat släckningsvatten är därför minimalt jämfört med traditionell släckning med rökdykning. Brandmännen behöver inte längre utsätta sig för faror genom att klättra upp för att släcka brandhärdar. De kan till stor del släckas från utsidan, t.ex. när värmekameran visar var släckningsdimman ska riktas. Detta är arbetsmiljösäkerhet på bästa sätt.

SLÄCKNINGSDIMMA

Klicka på bilden för att öppna videon

AJ-Släckstaven producerar kraftig vattendimma med ett tryck på 5 bar och 320 l/min och med ett tryck på 8 bar och 350 l/min. Munstycket på stången är 3D-printat verktygsstål. Munstycket har accelerationskanaler som ökar vattnets hastighet innan det träffar reflekterande ytor. Det bör noteras att AJ-Släckstaven inte har några andra rörliga eller slitna delar än avstängningsventilen. Därför går den inte lätt sönder.

SLÄCKNINGSSTÅNGENS VAL

Stängerna är mellan 2-6 m långa (med tilläggsdel 8 m). Längden på skaften kan anpassas individuellt. För små bränder där man kan komma nära objektet är den rekommenderade längden 2 eller 4 m. Små bränder inkluderar: bilar, container etc. där en 2 eller 4 m stång når över objektet. En släckningsattack mot bränder av medelstyrka kan utföras genom fönster- eller dörröppningar med en 2 eller 4 m-version.

För stora bränder eller bränder i ett stadium av fullständig förbränning rekommenderas en stånglängd på minst 6 meter. Stängerna finns i olika längder. Längderna bestäms av fordonets kapacitet. En 6 m stång kan placeras på taket på en tankenhet. Det finns också en modell som kan monteras, som består av 2 m element och längden kan vara mellan 4-8 m.

FÖRSTA ENHET

Första enhetens uppgift är att nå olycksplatsen snabbare. Den mindre bemannade första enheten tillåter dock inte rökdykning av arbetsmiljöskäl. Därför blir alternativa släckningsmetoder värdefulla. Att använda den angripande släckningstaktiken enligt fyrfältsmodellen fungerar som en effektiv metod. Att klargöra släckstavar, slangar etc. innan nästa räddningsenhet anländer och att släcka branden med släckstaven antingen helt eller begränsar den väsentligt och ger därmed viktig extra tid för räddningsinsatser.

*Släckstavens modellskydd omfattar alla släckstavar, dess delar och munstycken. Om liknande produkter dyker upp uppmanas att omedelbart kontakta nedanstående kontaktinformation. (Korta genomslagsrör omfattas inte av modellskyddet)

Förfrågningar: aj@ajbike.fi eller 050-3588 256

 

 

Lisää uutisia